Nic na tom není

Chování moderního člověka ke světu i sobě samému je naprosté, i když ne beznadějné šílenství: při střetnutí tváří v tvář s utrpením, nemocemi, bezcitným zacházením se zvířaty nebo ničením přírody obvykle opustíme lhostejný, neúčastný postoj, přestaneme obhajovat zlozvyky a děláme obdivuhodné pokroky. Kromě motivující zkušenosti k tomu akorát potřebujeme mít respekt k životu a přiměřené vědomosti.

Čekat, až stav věcí bude vážný a riskovat, že už potom může být příliš pozdě, nestojí za to. Smysluplné, tj. dlouhodobě účinné a udržitelné metody nejsou založeny na odříkání, sebepřemáhání nebo nedobrovolnosti. Jakmile v počátcích vynaložíme zvýšené úsilí na jejich zautomatizování, naše pohodlí, spokojenost i vnímavost k okolí vzroste, finanční náklady poklesnou a ekologická stopa se zmenší.

Nejprve se zaměřme na stravu a odpočinek, tj. oblasti, které jsou pod naší kontrolou, kde zpravidla míváme největší rezervy a v nichž získáme energii pro rozšíření prospěšných aktivit. V plánech vždy sázejme na rozhodování s ohledem na budoucnost, důslednost, pravidelnost a předcházení pro nás obtížně zvládnutelným situacím. Stanovme si hlavní zásady a zapřemýšlejme, čím si usnadnit a zpříjemnit jejich dodržování. Po uplynutí týdne bilancujme.

Obavy z vynechání živočišných produktů a odkázanosti na nízkotučné, průmyslově nezpracované potraviny rostlinného původu nejsou opodstatněné. Pro vlastní klid si ale ověřme, že stejně jako zdánlivá slibnost většiny výživových konceptů a s nimi úzce spjatých léčebných postupů pramení z mylných předpokladů, svévolně vykládaných, špatně navržených nebo účelově zmanipulovaných studií a přehlížení čím dál většího množství odporujících vědeckých poznatků.

Jídelníček postavený na škrobovinách doplněných o zeleninu a ovoce (bez přidaných olejů), který si v přímém srovnání s ostatními vede nejlépe, si brzy oblíbíme pro jeho sytost a chuťovou pestrost. Mnozí z nás na něj také nedají dopustit po zlepšení nálady, dosažení a zachování ideální váhy, odeznění trávicích potíží, vymizení tělesného zápachu, úlevě od bolesti hlavy, zad, kloubů, na hrudi nebo při menstruaci, omezení, příp. úplném vysazení léků, záchraně před operací atd.

V kuchyni si bohatě vystačíme s hrncem pro vaření na páře a kombinováním několika málo základních surovin, např. ovesných vloček s jablky, rozinkami a skořicí, rýže natural s meruňkami, batátů s brokolicí, celozrnných pšeničných těstovin s kukuřicí a houbami, brambor s fazolemi, pohanky s čočkou a květákem nebo ledového salátu, citrónu, rajčat, bazalky a pečiva. Pro zdatnější kuchaře jsou na internetu volně přístupné tisíce lákavých receptů.

Pokud se nedostavují očekávané výsledky, pátrejme po tom, co maří naše snažení. Nedostatečný příjem kalorií, vedoucí k hladovění, zesláblosti, přecitlivělosti a ztrátě svalové hmoty, vyřešíme jednoduše zvětšením porcí i jejich počtu. Při přetrvávajících fyzických i psychických zdravotních komplikacích se přesvědčme, zda jejich příčinou není nesnášenlivá reakce na některé potenciální alergeny. Problémové složky stravy, které je nezbytné vyloučit, nejspolehlivěji odhalíme tzv. eliminační dietou.

Jednostrannou zátěž, zahlcení nevstřebatelnou záplavou podnětů nebo pobyt ve stresujícím prostředí vyvážíme zamezením zbytečně dlouhému spánku, soustředěním na přítomnost, vyhrazením si chvílí pro oddech, uvolnění a zklidnění, milou společností, cvičením a sportem. Regeneraci bez negativ a náhražkového charakteru stimulantů ještě urychlíme řádně plněnými povinnostmi, zohledňováním přijatých mravních norem a realizováním svých snů.

Déletrvající změny k lepšímu i horšímu vytvářejí vhodné podmínky pro další, zásadnější. Nejdůležitější je proto vydat se správným směrem: potom už bývá pouze otázkou času, než přehodnotíme dřívější, přestaneme podporovat nelidskost, destruktivnost a nemocnost, překonáme závislost na potěšení ze škodlivého a budeme upřednostňovat všechno to přirozené, prosté a neokázalé, co umožňuje opravdové zázraky.

« předchozí | další »

© 2010 - 2018 Inklinace.cz | Obsah, design a zdrojový kód: Petr Janošek | Kontakt: petr.janosek@inklinace.cz